BANNER_INSPIRING.se_SV_1

START     VÅR PASSION     NOSTALGI REPORTAGE     NYPRODUKTION     BOSTAD     MOTORBLOGG OUT THERE     MY STYLE     ARKIV


Hotel Mimer

© Text & Photo by Amazing Magazines

På vår bilfärd norrut, utmed E4:ans kuststräcka genom Medelpad och Ångermanland, sveper ett fantastiskt sceneri förbi utanför fönstren och det är med en blandning av vemod och stolthet som jag vilar ögonen på den soldränkta horisonten. Den svenska landskapsidyllen är minst sagt slående och jag förstår att våra norra regioner lockar mängder av turister som vill njuta en vacker bevarad natur. Att passera under de 182 meter höga pelarna på Högakustenbron är en majestätisk känsla och från brons fria spann på 1.210 meter, som är Sveriges längsta, är utsikten som tagen från en naturfilm. Allt som saknas är Sir David Attenboroughs rogivande stämma som ger en ingående beskrivning av det vidsträckta vyerna.

Med navigationen inställd på Kungsgatan 75 i Umeå är vårt mål Elite Hotel Mimer. Hotellet slog upp portarna för allmänheten i april 2016 och blir det 28:e i ordningen av Elite Hotels of Sweden. Inspiring.se vill givetvis ta reda på mera om det omtalade projektet i björkarnas stad.

När vi svänger upp på parkeringen utanför den anrika Mimer-fastigheten förstår jag att man använder sig av ord som kulturskatt i sin beskrivning. Den pampiga stenbyggnaden i nygotiks stil från tidigt 1900-tal lämnar ingen förbipasserande oberörd. I sitt söderläge målar eftermiddagssolen fasadens rödbruna tegel i varma nyanser och ett mera karismatiskt välkomnande är svårt att hitta på dessa breddgrader.

Innanför glasdörrarna gör sig byggnadens ursprung som läroverk påmint. Här har det breda trapphuset en central roll i arkitekturen och från de tilltagna fönsterpartierna flödar rikligt med solljus. Till vänster har man installerat en inglasad hiss vars transparenta hiss-schakt öppnar upp och hjälper till att leda dagsljuset vidare in i hall och närliggande korridorer. På en halvtrappa, plan 1, ligger hotellets lobby med reception. Här i den dämpade belysningen är miljön lugn och avslappnad. Den röda mattan som följt oss hela vägen genom entrén och trapphus harmoniserar väl med inredningen i övrigt. Längs väggen faller tjusiga röda sammetsgardiner från tak till golv och inramar en stor målning och en nisch med levande ljus. Runt om finns ett antal möbelgrupper för gäster att luta sig bekvämt tillbaka i väntan på in- och utcheckning. Utmed motsatta väggen sträcker sig den pampiga receptionsdisken i mörkt tonat glas med dekorativa inslag av björklöv som en hyllning till staden. Från lobbyn har man också access till restaurang Mimer, hotellets hjärta, som man själva uttrycker på sin hemsida.

Vi får ett varmt mottagande av hotelldirektör Sara Johansson med medarbetare, "Välkomna till Umeå och Elite Hotel Mimer, hoppas ni haft en trevlig resa". Receptionschef Klara Bejstam tar hand om vår vår in-checkning och överlämnar pressmaterial och rumsnycklar, "Vi har reserverat bord åt er i restaurang Mimer som idag håller öppet till klockan 23.00".

Trots att hotellet endast hållit öppet ett antal veckor flyter verksamheten som på räls. All inrening står klar, samtliga möbler är på plats och dekorationerna färdigställda. Det händer ibland att vi ser hur man tvingas avsluta de sista penseldragen långt efter invigning, men här på Mimer står samtliga moment klara. Så är det också en väl meriterad hotellentreprenör som står bakom projektet. Bicky Chakraborty, VD och grundare av Elite Hotels of Sweden har genom åren varit med och restaurerat och omvandlat flera av landets historiska byggnader. Koncernen har idag 32 hotell på 22 orter med omkring 1.400 heltidsanställda. År 2008 tilldelades han Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för att ha bidragit till att utveckla svenskt näringsliv.

Vi slår oss ner i den trendiga matsalen som är belägen i hotellets norra del. Här blandas den moderna arkitekturen med den äldre bevarade ursprungsbyggnaden. Ett luftigt atrium, i kombination med tillbyggnadens inglasade fasad, skänker restaurangen en ljus och gemytlig karaktär. Detta trots en något tyngre mittsektionen med svart innertak. Hela restaurangen har en stark personlighet med ett genomtänkt koncept. Inredning som soffor, bord och stolar har anpassats i så väl materialval som formgivning och kulör beroende på placering i lokalen. Som besökare känns miljön varm och trivsam, lite som att äta på en mindre innergård.  

Under middagen läser vi på vad vi kan om Umeås historia och Mimer-fastigheten. Bland annat kan jag läsa att hotellprojektet pågått i omkring 1,5 år. Att påbörja en omvandling av denna omfattning kräver en hel del förberedande arbete, skisser och planritningar. Det finns många viljor och åsikter att ta hänsyn till i denna typ av byggnadsprojekt. När fastighetsbolaget Lerstenen år 2008 presenterade möjligheten att bygga om ett av stadens största stenhus till hotell- och restaurangverksamhet blev förslaget mycket omdiskuterat. Den gamla läroverksbyggnaden som har ett stort emotionellt värde, inte minst för Umeåborna, ingår i en kulturmiljö av riksintresse kallat Delar av Umeå centrum.

Elite_Hotel_Mimer_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_40.jpg

Elite Hotels of Sweden har alltid arbetat för bevarandet av äldre anrika byggnader vilket tydligt uttalas på verksamhetens hemsida - Vi förvaltar ett viktigt kulturarv. Med referenser som Hotel Knaust, Hotel Mollberg och Hotel Savoy stod det snart klart att också Mimer-fastigheten står inför en unik möjlighet. År 2014 förvärvade Lerstenen fastigheten från Umeå kommun och arbetet kunde ta sin början. Vad som också är nämnvärt i sammanhanget är att med den nya hotellverksamheten skapas också omkring 40 nya arbetstillfällen.

Efter en utsökt måltid i den hemtrevliga matsalen tar vi oss en närmare titt på hotellets faciliteter. Vi kikar in i  den berömda Mimeralen som idag fungerar som både festvåning och samlingssal. Här finns nu en modern ljud- och bildanläggning som kan användas för både presentationer och större konferenser. Det praktfulla innertaket har noga restaurerats och skänker lokalen, som en gång fungerat som aula, en personlighet och karaktäristisk atmosfär. Hotellet har sammanlagt 139 rum, varav en svit och två juniorsviter, de flesta i varierande stil beroende på placering i byggnaden.

Det är fascinerande att se hur man blåst nytt liv i fastigheten och hur bra man lyckats anpassa konceptet till hotellverksamhet. Personligen tycker jag resultatet är imponerande och det ska bli ett rent nöje att dokumentera denna anrika byggnad. Vi slår oss till ro i den stillsamma lobbyn och startar planeringen för vår fotografering.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines