BANNER_INSPIRING.se_SV_1

START     VÅR PASSION     NOSTALGI REPORTAGE     NYPRODUKTION     BOSTAD     MOTORBLOGG OUT THERE     MY STYLE     ARKIV


Hotel Imperial

© Text & Photo by Amazing Magazines

De flesta har säkert hört talas om Karlovy Vary, även kallad Carlsbad, Tjeckiens världsberömda kurort med en gedigen historia och anor från 1300-talet. Staden grundades den 14 augusti år 1370 av den romerska kejsaren Charles IV, kung av Bohemia, som fann platsen sagolik med sina varma källor. Med tiden följer sedan ett antal intressanta händelser som bland annat år 1401 då det förbjuds att bära vapen innanför stadsgränsen. Även vi svenskar har bidragit till de lokala historieböckerna. Under det trettioåriga kriget ska svenska arméer har plundrat staden med omnejd. Men även stadsborna själva har haft sina mörka kapitel och år 1727 är en annan rubrik i dokumentationen då stadens sista hängning ägde rum på Šibeniční “Gallows Hill”, det som idag heter Bellevue Gazebo. Under år 1870 tar staden ett stort steg och blir genom tåglinjen Karlovy Vary - Cheb också anknutna till det Europeiska järnvägssystemet.

Men det kanske inte är de historiska perspektiven som vi tänker på i första hand när vi hör namnet Karlovy Vary. Idag förknippas staden till stor del med lyx och glamour, kanske främst för sin årliga filmfestival, Karlovy Vary International Film Festival, som lockat mängder av celebriteter genom åren. Här i stadens sydligaste kvarter är det inte helt otänkbart att man plötsligt får en skymt av kända personligheter och stadshuvuden som söker lugn och ro i denna gemytliga kurort av lång tradition.

Det är också här, i området kring denna ravin-gång man hittar de flesta kulturella inslagen som bland annat parker, museer, utställningar, historiska byggnader, statyer och monument. Besöker man de olika Internet-sidorna som presenterar staden i sin helhet förstår man att en vistelse hit till Carlsbad kräver god tidsplanering. Utöver de mest kända turistattraktionerna finns här ett antal kyrkor, kapell och utsiktsplatser som alla är väl värda ett besök. Men det är branta sluttningar och de flesta platser nås endast till fots. Även om man tar hjälp av den gamla bergbanan Diana Funicular är det relativt backiga partier att gå om man vill uppleva den enastående utsikten och besöka vissa av monumenten. Bergbanan, som byggdes år 1909 sägs vara unik i sitt slag med en konstruktion långt före sin tid. På bergkedjans topp, i Diana Observation Tower, 560 meter ovan havet, Karlavy Varys högst belägna utsiktspost, kan man om vädret tillåter uppleva en milsvidd panoramavy över det spektakulära landområdet.

Men även om man avstår från de omgivande sluttningarna är det till största del gågator, “Pedestrian Zone”, i de centrala delarna utmed Teplá. Jag får nog säga att det är ganska krångligt att vara bilburen här i de sydliga kvarteren. Även om det finns vägar har staden en tuff policy gällande biltrafik, inte bara på grund av ett begränsat antal parkeringsplatser, det är också extremt brant och trångt i många partier. Den avgasfria “Spa Zonen” infördes för att bevara den gamla gemytliga “kurorts-känslan” och är för de flesta en självklarhet då Carlsbad räknas som en renlevnadsort. Hit kommer turister långväga för att “rena själen” och återhämta sig från en stressad tillvaro i stadsmiljö. Detta innebär att du som besökare får lämna bilen i något av parkeringsgaragen utanför “Spa Zonen”, vilket i sig kan vara ganska jobbit om man har bilen full av bagage. Det är endast de mest välrenommerade hotellen som erbjuder parkeringsmöjlighet i direktanslutning till hotellet.

Ett av dessa förnämligare alternativ, kanske ett av stadens mest kända, är HOTEL IMPERIAL. En imponerande byggnad som lät uppföras av den lokala affärsmanen Alfred Schwalbe. Det sägs att han hade en dröm om att upprätta ett “Grand Hotel” som skulle representera Carlsbad som ett känt landmärke från sin majestätiska placering med utsikt ner över staden. Efter två år av byggnation under fransmannen Ernest Hebrards ledning stod projektet klart år 1912. Om man tar del av historia och fakta kan man läsa att det är under den följande tidsperioden som kurorten Karlovy Vary tar emot flest antal gäster räknat per år, 70 000 besökare. Under dessa blomstrande år bidrar de långväga gästerna med nya influenser som lägger grunden till att Carlsbad snart erbjuder både tennis- och golfbanor.

Efter första världskriget fick turismen en förändrad världsbild och det blev modernt att vistas och synas på Rivieran. Detta ledde till en drastisk minskad turism i området och betydligt tuffare tider. Sviterna av andra världskriget blev förödande och kurorten upplevde sin svåraste tid någonsin. År 1945 räknades beläggningen till endast 3 794 spa-gäster vilket blev nådastöten och kurorten tystnade med tiden.

Det är först i början av 1990-talet, som nya vindar blåser in över den legendariska kurorten. Till följd av statliga förändringar blir Carlsbad en plats för privata investerare och företag. Något som leder till stora planer för den gamla byggnaden som så tjusigt gestaltat stadsbilden av Karlovy Vary under många år. Med nya ägare och friskt kapital nyinvigs Imperial Hotel Spa & Health Club år 1992. Omkring 10 år senare görs en ny omfattande restaurering som återställer byggnaden i sitt originalskick och man renoverar samtliga hotellrum, restauranger, kök, foajé, samlingslokaler och allmänna utrymmen. Hotellets spa-verksamhet breddas och man införskaffar den senaste utrustning inom modern teknik.

 

Hotel_Imperial_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_mobile_1

Att svänga in på hotellområdet och se den ståtliga byggnaden ta form framför ögonen är en imponerande upplevelse. Det känns nästan lite kungligt att stanna utanför huvudentrén och lasta ur bagaget och samtidigt blicka ut över stadssiluetten. Inne i foajén är det lugnt och avslappnat till skillnad från många internationella storhotell. Här möts man av ett väl genomtänkt Spa-koncept i exklusiv anda och redan vid incheckning bjuds antingen ett glas champagne eller färskpressad apelsin-juice. Mrs Veronika Nechvílová, sälj- och marknadschef, tillsammans med hotellconcierge Mrs Stanislava Kubiková hälsar oss varmt välkomna till Karlovy Vary. “Jag hoppas ni haft en trevlig resa” säger Mrs Nechvílová och överlämnar broschyrer innehållande praktisk information om hotellet, “receptionen ordnar med nycklar och ser till att ert bagage levereras till er svit.

“Vi har förberett en svit på fjärde våningen med egen balkong och utsikt ner över staden” säger Mrs Stanislava då hon visar oss vägen till rummet, “jag hoppas ni kommer att trivas”. Efter att tagit mot bagaget går vi gemensamt genom hotellets olika faciliteter och vi får en presentation av ett antal utvalda rum. “Totalt har vi 219 rum fördelade på sex kategorier, Economy Room från 18 kvadratmeter till våra två största Deluxe Suites på vardera 165 kvadratmeter”, förklarar hon och låser upp dörren, “i dessa finns all tänkbar lyx som DVD spelare, ljudanläggning, minibar samt ett rymligt vardagsrum med separat matplats”. När vi tittar in förvånas man av den intressanta planlösningen som påminner lite om ett palats med sina runda pelare och den väl dimensionerade takstuckaturen. Här finns ett separat kök, stort nog att tillgodose matlagning åt ett helt sällskap, enbekväm soffgrupp med storbilds-TV samt en arbetshörna försedd med skivbord och fåtöljer. I tillhörande sovrum finns även här generöst med utrymme samt access till en privat balkong i soligt söderläge. Badrummet omfattar dubbla handfat, dusch och ett jacuzzi badkar.

Mrs Stanislava berättar ingående om byggnaden och hotellets historia. Vi får också en tydlig bild av spa-verksamheten och vilka typer av behandlingar som erbjuds. Vi får bland annat veta att hotellet omfattar totalt 7 000 kvadratmeter, varav 1 600 är Spa & Wellness Center. “Som ett av stadens mest omfattande Spa-hotell har vi haft nöjet att genom åren välkomna flera celebriteter som bland andra Michael Douglas, Sharon Stone, Morgan Freeman, Danny DeVito, med flera.” säger hon och guidar oss genom de långa korridorerna med olika behandlingsrum. “Här tillhandahåller vi ett hundratal olika medicinska spabehandlingar, alla konsulteras och utförs i samråd med någon från vårt specialist-team bestående av 7 doktorer och 50 hälsorådgivare” fortsätter hon och stannar till framför en vägg med diverse utmärkelser. “Som ni kan se har hotellet fått flera utmärkelser genom åren och vi är väldigt stolta att vara “Czech Republic’s Leading Spa Resort” 2005, 2006, 2008, 2013, 2014, 2015 samt 2016.”

Det råder ingen tvekan om att Hotel Imperial är ett av de mest omtyckta och kanske det mest väletablerade Spa hotellet i Tjeckien. Förutom ett enastående koncept i påkostade lokaler har hotellet ett läge som gör det helt unikt och vi kan inte annat än njuta av den fantastiska utsikten från vår balkong när vi skålar våra glas till den dramatiska kvällshimmelen.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines