BANNER_INSPIRING.se_SV_1

START     VÅR PASSION     NOSTALGI REPORTAGE     NYPRODUKTION     BOSTAD     MOTORBLOGG OUT THERE     MY STYLE     ARKIV


Grandhotel Pupp

© Text & Photo by Amazing Magazines

Ett besök i Tjeckiens berömda kurort Karlovy Vary, även kallad Carlsbad, är en unik upplevelse som bjuder på flera historiska inslag. Det kuperade området som breder ut sig bland de skogbeklädda bergstopparna omfattar en yta om ca 59.000 kvadratkilometer. Här i den vackert belägna staden utmed floden Ohře bor idag omkring 50 000 invånare.

Mest känd i folkmun är nog stadens sydligaste områden i dalgången utmed bifloden Teplá. I denna lite avskärmade oas får man verkligen känslan av genuin historisk miljö. Längs med dessa kullerstensstråk hittar man ett brett utbud av butiker, juvelerare och urmakare. Varje butik har sin egen personliga charm och de flesta saluför ett sortiment av främst märkesprodukter. Var man än befinner sig i dessa karaktäristiska gränder syns små mysiga pizzerior och familje-krogar. Men för den som önskar finns flera riktigt fina gourmetrestauranger av hög internationell standard.

Är man kulturellt bevandrad med stort intresse för äldre byggnadskonst och historia bjuder Carlsbad på en rik flora. Ett exempel är Karlovy Vary Municipal Theatre som invigdes år 1886 med Mozarts berömda “Marriage of Figaro”. Ett pampigt byggnadsverk med en fascinerade interiör bestående av takmålningar, vackra skulpturer signerade Theodor Friedl samt en tjusig ljussättning med bland annat stora ljuskronor. Här kan man gå länge och njuta den skickligt handmålade dekoren utförd av de tre berömda konstnärerna Franz Matasch och bröderna Gustav och Ernest Klimat. Ett annat mycket omtyckt inslag är de intressanta Rococo-lamporna i trapphuset designade av arkitekterna Ferdinand Fellner och Hermann Helmer. Det är dessa välkända herrar vars berömda arkitektur också ligger till grund för byggnadens utformning och design.

GrandhotelPupp_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_mobil_2

I Carlsbad finns dessutom ett stort antal museer, utställningar, kyrkor och monument. För dig med spänstiga ben finns också diverse utsiktsplatser, högt placerade i de omgivande sluttningarna, med en fantastisk utsikt över Karlovy Varys kuperade landområdet. I denna lilla oas hittar man även flera vackert anlagda parker vilka är populära bland både turister och lokalbor att fridfulla njuta av i den ljumna eftermiddagssolen.

GrandhotelPupp_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_mobil_4

Det är i dessa pittoreska kvarter som de flesta av kurortens finare hotell och spa anläggningar är belägna, som exempelvis det omtalade Kasserad Spa från år 1895. Även denna byggnad är ritat av de berömda arkitekterna F. Fellner och H. Helmer. Med sin hästskoformade huskropp i fransk renässans ingår byggnaden numera i den Tjeckiska “Nationella Kulturella Monument” och är för närvarande under omfattande renovering.

Ett stenkast från detta legendariska Spa, precis intill flodbäddens promenadstråk, ligger ett av traktens mest besökta hotell, Grandhotel Pupp. Den iögonfallande byggnaden, i sitt vackra utförande, med de karaktäristiska fasaderna, är ännu en kreation från början av 1900-talet med influenser av arkitekterna Fellner och Helmer. Den ursprungliga byggnaden, som lät uppföras av lord Mayor Deiml år 1701, benämndes Saxony Hall. Under ett antal år benämndes fastigheten också som Hotel Moscow.

Innanför dessa väggar har många kända personligheter tagits emot, inte minst under de filmfestivaler som ägt rum sedan premiären år 1946. Karlovy Vary International Film Festival är ett evenemang med lång tradition och har sedan 1990-talet haft en hög status i filmindustrin. Festivalen delar årligen ut flera “Awards” till både skådespelare, regissörer, med flera i branschen. Mest åtråvärd är statyetten “Grand Prix - Crystal Globe for Best Feature Film”. Leonardo DiCaprio, Gregory Peck, Michael Douglas, Keira Knightley, Morgan Freeman, Scarlett Johansson, Sharon Stone, Robert De Niro, Jude Law, är bara några av namnen som besökt orten i samband med denna prestigefyllda sammankomst.

GrandhotelPupp_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_mobil_3

Men det är inte bara välkända namn från filmindustrin som underhåller på vita duken. Även Grandhotell Pupp har medverkat i olika produktioner. Den mest kända insatsen var nog när hotellet år 2006 medverkade som “Hotel Splendide” i den klassiska Bond filmen Casino Royale med Danel Craig i huvudrollen som Agent 007.

Idag är det vår tur att uppleva hotellets beryktade gästvänlighet. Det är fortfarande i gryningen när vi anländer till Carlsbad, den täta morgondimman ligger likt ett vykort från den mörka kanalen och letar sig spöklikt fram mellan träden i de tätbevuxna skogssluttningarna. I takt med att vi närmar oss byggnaden skingrar sig det vita bomullstäcket och konturerna av ett ståtligt sagopalats tar form i bilens strålkastarljus. Vi svänger in på gården till den pampiga huvudentrén där vi likt celebriteterna mottas med röda mattan och vajande fanor. Inne i lobbyn önskar receptionisterna oss varmt välkomna till Karlovy Vary och Grandhotel Pupp. Vi checkar in, får nycklar till rummet och anvisningar om var vi kan parkera under vårt besök. Hotellet är ett av få i Carlsbad som tillhandahåller gästerna privat parkering med dygnet runt övervakning i direkt anslutning. Då staden har strikta bestämmelser beträffande biltrafik måste samtliga besökare parkera i något av parkeringshusen utanför den så kallade “Spa Zonen”. En regel som inte bara ska underlätta i bristen på centrala parkeringsmöjligheter, den är också till för att bevara stadens unika identitet som legendarisk renlevnadsort.

Efter att vi fått bagaget levererat och gjort oss hemmastadda i vår juniorsvit träffar vi Mrs Jitka Markusová, hotellets Sälj- & Marknadschef. Tillsammans slår vi oss ner i en av lobbyns bekväma möbelgrupper, och över varsin skummande cappuccino berättar hon om hotellets historia och de faciliteter som erbjuds. Jag kan inte låta bli att fascineras av den tidstypiska inredningen med många stuckaturer, guldinramade målningar och mörka bröstpaneler. Det är lätt att förstå att man som turist lockas av hotellets förföriska charm i Neo-Baroque, men en stor del av gästerna har faktiskt rest hit i syfte att besöka Pupp Royal Spa. “Här kan man välja på ett brett utbud av behandlingar från någon av våra olika avdelningar”, förklarar hon och slår upp en broschyr. “Hotellets Wellness centre är det mest traditionella och erbjuder ett övergripande koncept som bland annat Relaxation pool, Salt cave, Fitness center, med mera. Andra mer individuellt anpassade behandlingar konsulteras i samråd med våra utbildade experter på respektive område”. Undertiden som Mrs Markusová förklarar de olika behandlingsmetoderna bläddrar jag genom materialen på bordet. Det är tydligt att Spa-verksamheten har en central roll, hela 1 300 kvadratmeter är dedikerade åt hotellets omfattande hälsokonceptet. “Det är viktigt att komma ihåg att på samtliga avdelningar, Wellness centre, Pupp Royal Spa, Pupp Royal Clinic, Esthé Clinic, Esthé Laser Clinic, Franck Provost Paris och Sansei Royal Thai arbetar endast legitimerade läkare, fysiologer och annan experis", avslutar hon innan det är dags att gå en gemensam guidad tur genom hotellet.

Vi får veta att hotellet har 228 rum fördelade på 10 kategorier där samtliga erbjuder en hög standard. “Våra största alternativ är Presidential apartment och Imperial apartment” berättar hon och ringer receptionen för att dubbelkolla att de förberedda rummen står färdiga. “Som ni kan se är det en rymlig planlösning fördelad över 130 kvadratmeter, här finns de mesta bekvämligheter man kan önska av temporärt boende”. Det känns i kroppen när man kliver in i rummen att detta är ett hotell med lång historia. Trots att byggnaden har genomgått omfattande renoveringar har man lyckats behålla själen utan att de moderna inslagen har påverkat det unika helhetsintrycket.

Samma sak, när det gäller de karaktäristiska restaurangerna Grandrestaurant Pupp, The Mirror Hall och Café Pupp. I mitt tycke helt enastående salar med en gemytlig atmosfär man inte hittar hos dagens nyproducerade trendhotell. Det är fullt förståligt hur Grandhotel Pupp kan stoltsera med en så gedigen gästlista och jag är helt övertygad om att också vi får en lika minnesvärd hotellvistelse som bland andra Johan Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Napoléon, med flera.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines