BANNER_INSPIRING.se_SV_1

START     VÅR PASSION     NOSTALGI REPORTAGE     NYPRODUKTION     BOSTAD     MOTORBLOGG OUT THERE     MY STYLE     ARKIV


Hotel Atlantic Kempinski Presidential Suite

© Text & Photo by Amazing Magazines

I samma stund som vi parkerar utanför hotellets snövita fasad bjuder den välklädda personalen på en utomordentlig demonstration av Kempinskis berömda service. Innan jag vet ordet av har pickolon tagit hand om vårt bagage och vi blir eskorterade in till hotellets vackra lobby.

AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_mobil_1
Arkiv_rep_inspiring.se_AtlanticKempinski_Hamburg_copyright_ChrizPhotography.se_1_2
Arkiv_rep_inspiring.se_AtlanticKempinski_Hamburg_copyright_ChrizPhotography.se_3_4_5

Här väntar en behaglig atmosfär där vi bekvämt tillbakalutade kan njuta en kopp kaffe under tiden som receptionen behandlar vår incheckning. Byggnaden, som oftast benämns ”the white castle”, har tagit emot gäster i hotellregi sedan år 1909. På den tiden var det främst passagerare från de glamourösa kryssningsfartygen som checkade in på något av Hamburgs exklusiva hotell. Mycket av den tidens anda lever kvar än idag. Då vi sitter och diskuterar den intressanta inredningen finns det mycket som går att härleda till svunna tider. Bland annat kristallkronorna i taket, alla vackra appliqer på väggarna samt de växlande nyanserna av vitt, gult och beige som smakfullt varvas med inlägg av marmor och mahogny. Även de tidstypiska skinngrupperna som står placerade längst in i lokalen speglar hotellets gammalmodiga atmosfär. En miljö som är fascinerande att studera om man tänker på vilket gediget arbete som ligger bakom bevarandet och återskapandet av hotellets klassiska image. Går man sedan vidare och gör ytterligare research kan man hitta en hel del intressanta uppslag. The Atlantic Hotel, som var det ursprungliga namnet, grundades av Herr Ederbach, men skiftade ägare redan under byggnationen. Istället var det Herr Rüdnick vid The Kaiserhof.Hotel A.G. som två år senare kunde avsluta projektet efter en prislapp på 14 miljoner RM (Reichmark). Det nya hotellet intill sjön Alster blev en omedelbar succé bland förmögna resenärer och verksamheten kunde redan första fredagen efter invigningen stoltsera med full beläggning.

AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_11

År 1953 händer något stort som är värt att notera. Då sjösätts, vid den tidpunkten, världens största tanker ”Tina Onassis” den 25 juli från Howaldt Varf i Hamburg. För att fira händelsen bjuder Aristoteles och Tina Onassis in Hamburgs societet till Atlantic Hotel för en oförglömlig bankett.

AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_mobil_2

Under tiden som vi berikat oss med fakta kring byggnadens historia har Frau Svenja Mittelberg, hotellets sälj- och marknads coordinator, ordnat med boendet för natten. ”Jag hoppas att ni känner er välkomna och att resan har gått bra”, säger hon och visar oss bort mot hissarna. ”Just den här helgen har vi haft väldigt många besökare, då hotellet står som värd för en stor modevisning.” Det märks att hon har fullt upp, hennes telefoner ringer oavbrutet samtidigt som hon försöker bläddra bland sina papper. ”Det är hopplöst när man skall försöka hinna med att vara på alla ställen samtidigt”, skrattar hon och öppnar dörren till vår svit. Efter att ha tänt upp all belysning och guidat oss runt de 140 kvadratmetrarna slår vi oss gemensamt ner i den stora soffgruppen med utsikt över sjön Alster. Frau Mittelberg berättar för oss att hotellet idag har 245 gästrum, en konferensavdelning med 13 salar i varierande storlek, två restauranger, två barer samt en påkostad spa avdelning. "Vid hotellets senaste renovering uppdaterades samtliga rum i ljusa och lättare kulörer, samtidigt installerades moderniteter som Wi-Fi, Ipod anslutning, större TV apparater, Nespresso maskiner och mer omfattande mini barer". Då hon förstår att vi har ett gediget intresse av design och interiör berättar hon samtidigt lite kortfattad historia om hur de större sviterna tidigare gick under specifika teman. Exempelvis fanns en BMW-svit belägen på tredje våningen. Den byggdes genom ett unikt samarbete med BMW Group Niederlassung och var den enda i sitt slag. Sviten som omfattade 80 kvadratmeter var designad av Suzan Buchholz och Helmut Warnstedt och innehöll bland annat detaljer och material från BMW:s beryktade limousiner. Rummet hade klätts med silvergrå velour på väggarna, en specialdesignad bar med Xenon belysning samt mängder av krom och läderpaneler som skulle påminna om detaljer hämtade direkt från en BMW limousine.

AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_2
AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_3
AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_4
AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_1

Här fanns också en Sea Cloud Suit som presenterades i samband med hotellets 95-års jubileum. Sviten var baserad på ett maritimt tema med influenser från de båda segelskutorna Sea Cloud och Sea Cloud II. Inredningen påminde om hytterna ombord och skulle skänka besökaren ett harmoniskt lugn med sin tidlösa och diskreta framtoning. En kombination av rött, gult och mörkt trä skänkte rummet en varm och elegant tillvaro. På väggarna hängde handmålade tavlor av de båda segelskutorna och mitt i rummet fanns en skalenlig modell i en glasmonter.

”Direkt under oss”, säger Svenja och skiner upp, ”spelade man in flera av scenerna i den kända James Bond filmen Tomorrow Never Dies, något som bidragit till att hotellet fått en stor publicitet över hela världen”.

AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_5
AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_6

Vidare får vi veta att i detta rum, "The Atlantic Suit", har det bott flera celebriteter genom åren. Bland andra bodde Rysslands president Vladimir Putin här då han var på besök i Tyskland för att träffa dåvarande förbundskansler Gerhard Schröder. Andra kända namn i hotellets gästbok är Harry Belafonte, Sophia Loren, Morgan Freeman, Michael Douglas, Karl Lagerfeld, Bianca Jagger, Vivienne Westwood, Whitney Huston, Dionne Warwick, Donatella Versace, Robin Gibb, Tiger Woods, med flera.

Efter en stunds samtal beger sig Frau Mittelberg till den väntande modevisningen, men innan föreslår hon att vi äter en gemensam middag på hotellet. ”Jag bokar ett bord på Atlantic Restaurang”, säger hon och lämnar sitt visitkort.

Det är lätt att förstå varför Atlantic Kempinski i Hamburg anses vara ett av Europas främsta hotell. Servicen är fantastisk och hotellets faciliteter är extremt välorganiserade. Att övernatta i anslutning till moderna konferenssalar, bevakat garage, privat biograf, samt utomordentliga gourmet restauranger är enastående. Bor man dessutom i någon av de påkostade sviterna, då har man garanterat allt man kan önska inom räckhåll. Här, från vårt rum "The Atlantic Suit", har vi en fantastisk utsikt, ett rymligt vardagsrum, en stor matsal, bekväma sängar, två badrum, eget kök, egen bar, storbilds-tv samt en riktig stereo. Allt förpackat i lyx och glamour, här finns inga överdrifter. Det senaste konceptet är rena och öppna ytor. Tak, stuckatur och inramningar är vitmålade. Väggarna har fått ljusa kulörer i beiga toner, på golvet finns en genomgående heltäckningsmatta och i taket hänger dekorativa ljuskronor. I kombination till detta mörka möbler och gardiner. Även om det kan låta lite tungt så har man lyckats hitta en bra balans som gör rummen relativt neutrala med tanke på att de ska falla många olika personer och kulturer i smak.

AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_7
AtlanticKempinskiHamburg_Inspiring.se_copyright_ChrizPhotography.se_8

Efter att ha fotograferat vårt rum har klockan hunnit bli kväll och det är dags för oss att göra Frau Mittelberg sällskap nere i hotellets omtalade restaurang. Atlantic Restaurang anses vara en av de finare matställena i Hamburg och kräver oftast att man bokar sitt bord i förväg. Restaurangen som har en mycket elegant inredning rymmer endast 82 matgäster och är öppen dagligen mellan klockan 12.00 och 15.00 för lunchservering och klockan 17.30 till 23.30 för à la carte. Specialitet är internationella och inhemska rätter vilka kan njutas vid de stora fönsterborden med utsikt över sjön Alster. ”Får jag rekommendera kött”, säger Svenja och pekar på en sida i menyn, ”vår eminenta kock kan tillreda de mest underbara kötträtter” Då vi överlåter våra val till Frau Mittelberg, beställer hon olika rätter till oss. ”Jag vill att ni skall kunna se de olika rätterna då vi faktiskt äter till stor del med ögonen.” Nyfikna på vad som beställts lyssnar vi till vad hon har att berätta om verksamheten i övrigt. Förutom modetillställningen får vi veta att det också pågår andra evenemang samtidigt på hotellet. ”Detta gör att vi just nu befinner oss i en väldigt stressad period, den här årstiden är vi nästan alltid fullbokade”, säger hon och visar ett schema över en rad olika evenemang . Förutom hotellets egna tillställningar och konvent finns mycket affärsresenärer i Hamburg, särskilt om det pågår någon större utställning på den internationella mässan. ”Man skulle kunna säga att det är främst här och på Hotel Vier Jahreszeiten som företagsledare och celebriteter föredrar att checka in”. Jag ser mig omkring på den eleganta inredningen och nickar instämmande. Hotel Atlantic Kempinski Hamburg är ett utomordentligt hotell som med råge lever upp till den förväntan som ställs på ett genuint femstjärnigt hotell.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines