BANNER_INSPIRING.se_SV_1

START     VÅR PASSION     NOSTALGI REPORTAGE     NYPRODUKTION     BOSTAD     MOTORBLOGG OUT THERE     MY STYLE     ARKIV


Arkiv_rep_inspiring.se_KlausK_copyright_ChrizPhotography.se_1_2_3

Klaus K Hotel

© Text & Photo by Amazing Magazines

(Arkivmaterial - Del av reportage publicerat i magasinet Amazing Editions)

 

Följ med på en rytmisk resa som sträcker sig över 200 år tillbaka i tiden som förmedlas i en alldeles egen mystifierande tolkning på Klaus K Hotel. Finlands nationalepos ”Kalevala” har länge speglat Finländarnas livsstil och kulturarv.

I hjärtat av Helsingfors finner vi det tidigare Sokos Hotel Klaus Kurki som har gett sina gäster bra service och god mat i över 65 år, numera går det under namnet Klaus K Hotel. Hotellet har även fått en rejäl ansiktslyftning och förändringen banade väg för en modernare tappning i form av ett designhotell. Med sitt tillhörande Dag Spa, ett av Finlands första, samt tre stora konferenslokaler för upp till 120 personer och med bastumöjligheter är hotellet fulländat. Spaavdelningen erbjuder massage, yogapass, gymträning och avslappning med olika behandlingar på ett modernt och klassiskt vis.

Men det skulle inte stanna vid detta, utan gavs en mer levande och talande atmosfär som är välkänd för Finländarna och intressant och spännande för turisterna. Historien, som hotellets inredning bygger på, kommer från det nationalepos som Finländarna idag använder sig av både i skolan och till vardags, Kalevala. Det känns härligt att som utomstående få ta del av de privata ägarnas egen tolkning av Finlands mytologi. Man har på ett mycket trendigt, ungt och sofistikerat sätt dolt de olika budskapen i designen, för att man som gäst undermedvetet ska lägga märke till dem, men de ska dock inte dominera. Det ligger en spännande mystik i luften i restauranger, barer, reception och hotellrum som återspeglar en ålderdomlig berättelse av en ung nation, Finländarnas egna rötter.

Kalevala är en hjältedikt i 50 sånger, skrivet på versformen kalevalameter eller finsk runometer, som kännetecknas av bokstavsrim och särskild rytm. Texterna är upptecknade muntliga berättelser i versform, som på 1800-talet sammanställdes till en helhet av den finske författaren Elias Lönnroth, som själv skrev tre procent av verserna i hela eposet. Det centrala temat, maktkampen mellan det mörka Pohjola och det ljusa Kalevala, är dock Lönnroths egen ram. Pohjola är landet som ligger norr om Väinölä där Kalevalas hjältar bor, även det ondas och kylans hemvist. Staden Kalevala (fd Uhtua) är belägen i rajonen (distriktet) Kalevala i Karelska republiken i västra Ryssland.

Vem var då Klaus Kurki kan man undra? Han var mannen i Lönnroths ena berättelse ”The death of Elena” i ”Kantelatar” som till skillnad från ”Kalevala” som var ett långt epos, istället var en mer lyrisk och romantisk berättelse i sånger och kortare historier. Klaus bedragna älskarinna lurade honom till att bränna ner sitt egna hus med sin fru och ofödde son kvar därinne. När han uppdagade sitt katastrofala misstag handlade han som vilken stolt finsk man som helst – han tog sitt egna liv. Den innehåller mer av allt när det gäller olika sinnesstämningar och känslor; kärlek, hat, liv och död något som genomsyrar rumskategorierna på Klaus K. De är rangordnade efter teman såsom passion, mystik, begär/åtrå och avundsjuka. Hotellet har 137 rum inklusive två sviter som är utrustade med ”state-of-the-art” utrustning med allt från specialgjorda sängar och madrasser till högteknologisk utrustning. Varje rum har konst i form av en förklaring till vad just ditt rums sinnesstämning eller känslor står för och betyder. Hotellet har en bra profil med ett roligt och spännande ämne som gör det extra intressant att se sig omkring för att hitta sin egen tolkning av olika ledtrådar och konst som man finner som symboliserar historien.

Arkiv_rep_inspiring.se_KlausK_copyright_ChrizPhotography.se_4

Det kan även vara så att när du träder in på nattklubben Ahjo och lägger märke till skillnaden mellan ljus och mörker samt dag och natt fastän det inte uppenbarar sig i vare sig konst eller skrifter. Det bara finns där i känslor. Här kan du mingla med människor, utbyta idéer eller bara läsa en god bok som finns att låna. Sjunka ner i de sköna sofforna och njuta av gemenskapen eller kanske vill du avskärma dig och ditt sällskap i de lite mörkare partierna av nattklubben så går det också bra. Special från baren är deras vodka meny och de har även discjockeys eller andra trevliga uppträdanden under vissa dagar.

”Hela vår grundidé bygger på den historia som vi har skrivit. Hela konceptet är baserat på just den historien som vi har utgått ifrån när vi har tagit fram vår stil på inredning med mera”, betonar Marc Skvorc då han berättar för oss om det väl genomtänkta designkonceptet. Denne amerikanske hotellmanager som numera arbetar för Klaus K Hotel har en lång och gedigen meritlista inom hotellbranschen. ”Den arkitektoniska designen står Finnish SARC för, medan den största delen av inredningen härstammar från Sverige”, fortsätter han med ett leende. Företagen har utifrån historien lyckats matcha och mixa på ett mycket smakfullt och harmoniskt sätt. Genom sitt hotell vill de föra vidare den urgamla traditionella historien om skillnaden mellan ljus och mörker, dåtid och framtid samt natur och stadsliv. Detta är något som jag tycker de har lyckats lyfta fram med sina olika färgsättningar på ett mycket följsamt och harmoniskt sätt.

Vid receptionen har man skapat en återspegling av ”De sju äggen” ur Kalevala med receptionen som den centrala mittpunkten där du också finner Champagne-baren och Design Galleriet. De resterande sex äggen är i form av specialdesignade vita fåtöljer som var och en står som symbol för hotellrummen, de tre restaurangerna, baren och nattklubben. Enligt Kalevala startade allting med just de sju äggen vilka placerades i knäet på skapelsefågeln Ilmatar, under tiden som hon flöt omkring på den konstiga sjö som existerade långt före hav och land kom till. Hon var Gudinnan av luften samt moder av mänskligheten. Hon var gravid i 700 år och av skakelsen från hennes födslovåndor ramlade äggen av och gick sönder och därmed skapades solen, moder jord, stjärnorna på himlen och allt hav omkring oss.

En av hotellets restauranger har lånat sitt namn från Gudinnan Ilmatar och här möts du av en modern finsk matkultur bestående av frukost, lunch och middag i en nutida atmosfär. Hennes son, Väinämöinen, som blev en av de ledande hjältarna i Kalevala var en gång ute på ett äventyr där han fångade en jättestor gädda som nu är avbildad till ett vackert konstverk att beskåda på restaurangen. Vidare kan du också njuta av det delikata italienska köket i hotellets andra restaurang som heter Toscanini, där de senaste modeinfluenserna tas tillvara inom konstvärlden med dess symbolism och Freskomålningar från 1800-talets nationalartist Akseli Gallén-Kallela. Här äter du och dricker gott eller sitter på terrassen under sommaren och tittar på människor som passerar förbi, när du läppjar på det fruktiga vin du har beställt in. Den tredje restaurangen och baren, Filmitähti, är den enda i sitt slag i Finland som visar finsk film och musik. Här serveras god mat av råvaror från den finska naturen och nygräddat bröd från det egna bageriet i ett öppet kök, med varma röda färger på inredningen och en entré från gatan för den filmintresserade ortsbefolkningen. På menyn står bland annat att välja Tigerräkor eller en spännande Svärdfisk sallad som förrätt, därefter finns alternativ som grillad Kalkon, Rådjursstek, fiskrätter eller vegetariskt efter egen smak samt en god efterrätt som avslutning. Klaus K Hotel ger Dig en härlig variation av design, konst, kultur och historia samtidigt som du bjuds en god service av trevlig personal samt en mulitkulturell matupplevelse i de olika restaurangerna. Väl värt ett besök för att stimulera alla dina sinnen.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines