BANNER_INSPIRING.se_SV_1

START     VÅR PASSION     NOSTALGI REPORTAGE     NYPRODUKTION     BOSTAD     MOTORBLOGG OUT THERE     MY STYLE     ARKIV


Arkiv_rep_inspiring.se_Cigarette_copyright_ChrizPhotography.se_1

Cigarette

© Text & Photo by Amazing Magazines

(Arkivmaterial - Del av reportage publicerat i magasinet Amazing Editions)

 

Amazing Editors ställer dörren på glänt till en historia kantad av framgång och succé, men också en värld av vilda spekulationer och häpnadsväckande rykten. Vem var egentligen den mytomspunne designer Don Aronow och varför gick han det tragiska ödet till mötes den 3 februari 1987.

Idag är namnet "Cigarette" hårdvaluta, en logotyp av status, den motorintresserade båtentusiastens stora dröm. Alla vi med kunskap om prestanda och kvalité vet att bakom den glänsande logotypen döljer sig också en generation av samlade kunskaper hämtade direkt ifrån den kokande racingvärlden. En värld där grundaren och designer Don Aronow aktivt bemästrade de tuffa vattnet mellan Miami och Bahamas i jakten på den fulländade skapelsen.

Vår berättelse tar sin början redan 1961, Don Aronow är då en förmögen affärsman på 34 år och redan på god väg att skaffa sig ett etablerat namn inom racingvärlden. Samtidigt bestämmer han sig för att lämna livet hemma i New Jersey och flytta mot varmare bräddgrader till södra Florida, med hopp om att där kunna förverkliga drömmen om en egen båttillverkning. I och med detta bildas Formula Marine, det första i en rad av välkända företag vilka Don lät grunda under sin verksamma karriär. Den lediga marken utmed kanalen fick äntligen en adress "188th street", och sommaren 1963 skulle nog kunna hänföras som starten till en ny era som för alltid skulle sätta sina spår i båtbyggarbranschen. Snabbt lyckades Don skapa ett framgångsrikt koncept av eftertraktade produkter och sätter därmed "Thunderboat Row" som ett minnesmärke på Floridas karta.

Parallellt med sin verksamhet ställde Don också upp i flera större evenemang där han under åren 1963 till -75 lyckas ta hem två världsmästerskap i "World Powerboat Racing", tre "U.S Titles", samt ett antal våghalsiga hastighetsrekord. Ett utmärkt bevis för vad hans extrema produkter kunde prestera under pressade förhållanden. Den imponerande pokalsamlingen hade nu givit Don ett nytt smeknamn "the godfather of the powerboat industry". 

Hans framgångsrika V-botten konstruktion blev snart industriell standard i branschen och det dröjde inte länge innan de andra tillverkarna följde Dons fotspår. I boken om Don Aronows liv, författad av sonen Michael Aronow, kan man bland annat läsa om hur en viktig nyckelperson i branschen uttalar; "Don Aronow lyckades med det omöjliga, han vände upp och ner på en hel båtindystri. Jag minns hur han i början av 60-talet lyckades skapa sig ett namn från ingenstans med hjälp av sin otroliga V-botten konstruktion, speciellt som han inom loppet av bara några år gick från lekman till att ensam dominera sporten i helhet. Hans uppfinningsrika konstruktioner skrev historia och förändrade sporten för alltid. Dons utomordentliga teknik blev helt enkelt till grund för en hel generation, precis som "Cigaretten", den mest framgångsrika av hans specialbyggda racerbåtar. Den båt som också gav uttryck för det klassiska "drop-nosed, go-fast" konceptet.

I mitten av 80-talet förändrades plötsligt marknaden kraftigt och den blomstrande sportbåtsindustrin Don legat till grund för såg nu ut att gå mot mörkare tider. En av de stora anledningarna var den negativa publicitet som nu strömmade in från alla håll där man förknippade snabba muskelbåtar med olaglig smuggelverksamhet. Hur mycket man än från branschens sida försökte stöta ifrån sig alla rykten gick det inte att sticka under stol med att var och varannan köpare idag hade ett känt förflutet inom kriminella kretsar.

Arkiv_rep_inspiring.se_Cigarette_copyright_ChrizPhotography.se_2

Den 4 januari 1984 beger sig Don ner till Islamorada, Florida Keys för att träffa George Bush, dåvarande vice-President i USA och Major Malcomb Ferguson. Tillsammans testar man en 39-fots katamaran, Blue Thunder, vilken Don ritat och konstruerat på sitt nystartade företag, USA Racing Team. Tätt följda av Secret Service och tullagenter styr man genom det svåra vattnet mot Miami där Bush och Ferguson efter en fullbordad resa blir så övertygade att man genast beställer två exemplar i jakten på den olagliga droghandeln till sjöss. Ett avtal som snart skulle resultera i en beställning av ytterligare 12 båtar.

Don som precis hade sålt ett av sina andra företag, Squadron, hade i samband med affären ingått ett avtal om att inte bedriva konkurrerande verksamhet med V-botten konstruktion. Don, som var en skicklig affärsman lät inte detta avtal stå i vägen för hans kommande projekt, istället tog han den beryktade V-konstruktionen och delade mitt itu, på så sätt kunde han nu obehindrat konstruera och marknadsföra det avancerade katamaranskrovet.

Senare samma år säljer Don USA Racing Team till Ben Kramer, en annan aktiv profil på "Thunderboat Row" och dåvarande ägare av Fort Apache Marine, 188th Street. Ben, som enligt många ansågs ha en tvivelaktig bakgrund sägs ha införskaffat USA Racing Team endast i syfte att "ta över" och ensam styra "Thunderboat Row". I efterhand visar det sig dock att Ben redan då var känd av DEA för att "tvätta pengar" och ha en nära relation till Colombias knarkkarteller. När köpet offentliggjordes avbokade därför U.S Customs genast den liggande ordern vilket resulterade i att USA Racing Team stod helt utan omsättning eller inkomst. Ben Kramer blev då rasande och tvingade Don att omgående köpa tillbaka verksamheten. Don som var en slipad affärsman såg inget negativt i detta då han visste att en nära relation till Bush kunde hjälpa honom få tillbaka det förlorade kontraktet. När Ben sedan får kännedom om hur USA Racing Team fått tillbaka kontraktet plus en ökning av ytterligare tjugo båtar blir han fullständigt galen.

Den 3 februari, 1987 omkring klockan tre lämnar Don Aronow sitt kontor på Thunderboat Row. Då han passerar Fort Apache Marina kör en annan bil upp jämsides och föraren avlossar fem skott rakt in i kupén på Dons vita Mercedes. Denna tragiska händelse sätter här stopp för vår tids mest omtalade båttillverkare och konstruktör. Skytten, Bobby Young, skall enligt vittnesmål ha utfört dådet på uppdrag av Ben Kramer. Enligt utredningen skall mordet ha ägt rum dagen innan Don skulle kallas upp i rätten och vittna mot Ben som stod åtalad för bland annat omfattande skattebrott. Andra menar att mordet skulle ha att göra med svarta pengar i affärsuppgörelsen med USA Racing Team. Efter en lång och omfattande utredning döms slutligen Ben Kramer och Bobby Young för mordet på Don Aranow.

Man skulle på något sätt kunna säga att mordet på Don blev nådastöten för 188th Street och "Thunderboat Row". Den tragiska händelsen tog mer eller mindre udden av de glamorösa muskelbåtarnas lyckliga dagar och med tiden försvann också några av de verksamma företagen Don varit med och byggt upp, bland annat USA Racing Team. Idag återstår bara två tillverkare längs den legendariska gatan, Cigarette och Magnum. Men snart tystnar också deras lokaler, Cigarett håller för närvarande på att ställa i ordning sin nya hall i Hialeah Gardens, Florida.

Men inte nog med det, själva känslan för båtracing i sig har också genomgått en  stor förändring. Den typ av tävlingar som fanns förr där man sträckkörde fram och tillbaks mellan exempelvis Miami och Bahamas genom den tuffa Golfströmmen, långt ifrån land existerar inte idag. Nu förtiden är tävlingarna betydligt kortare, mer åskådaranpassade då man kör utmed land och i de flesta fall också runt en bana. Med andra ord, Don skulle förmodligen inte ens känna igen den gata han grundade, de företag han skapat eller den sport han dominerat under åratal.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines