BANNER_INSPIRING.se_unikapresentationer_LV_1

SĀKUMS     PAR MUMS     RAKSTI     REPORTĀŽAS     JAUNBŪVES     MĀJOKĻI     GALERIJA     MANS STILS     ARHĪVS


Arkiv_rep_inspiring.se_STS_copyright_ChrizPhotography.se_1_2

Cadillac STS

© Text & Photo by Amazing Magazines

(Arkivmaterial - Del av reportage publicerat i magasinet Amazing Editions)

 

Med hjälp av modern teknik och en vågad design har den amerikanska bilindustrin nu sopat myten om ”amerikanska bilar” under mattan. GM har i och med denna briljanta skapelse statuerat ett globalt exempel och det råder ingen tvekan om att Cadillac STS idag är den mest sofistikerade exportvaran från västvärldens bilindustri.

Jag håller med om att det ibland kan låta aningens orättvist då man lyssnar till diskussionsämnen beträffande den amerikanska bilindustrin. I och för sig är det ingen hemlighet att det förekommit meningsskiljaktigheter genom åren, den amerikanska filosofin har alltid handlat om stora dimensioner och beprövad teknik. Ett koncept som ofta kombineras med ett charmigt yttre och visionen av att alla vägar skulle vara raka. Jag kan själv referera till ett antal tillfällen då jag sympatiserat med synpunkter gällande väghållning, passform och detaljarbeten. Vem vet, kanske är det på grund av den ”gamla beprövade tekniken” som vi européer inte alltid drar jämnt med de visuella skönheterna ifrån andra sidan Atlanten.

Men som sagt, Cadillac har idag slagit hål på den gamla myten. Med sitt moderna modellprogram inklusive flaggskeppet STS visar GM klart och tydligt att den tyska perfektionismen nu fått konkurrens på högsta nivå. Med en bred flotta av sofistikerade och genomtänkta kandidater har Cadillac mer eller mindre invaderat världens exklusiva showrooms och personligen tror jag att vi inom en snar framtid står inför en märkbar förändring på våra europeiska vägar.

Cadillac STS introducerades redan år 2005 på den europeiska marknaden under den årliga bilmässan i Frankfurt. Modellen som genast blev en hit imponerade på motorjournalister världen över. Den vågade designen och moderna tekniken begeistrade de flesta skribenter och det dröjde inte länge innan STS snart figurerade på omslagen till de flesta europeiska motormagasin. Bilen presenterades givetvis med det största motoralternativet, en pampig 4,6 liters Northstar V8 på 325 hästkrafter. Men för alla som föredrar en mer ekonomisk tillvaro finns ett lite blygsammare alternativ. Den harmoniska 3,6 liters V6 motorn levererar trots sin storlek ändå 257 hästkrafter. En effekt som är tillräcklig för att ge den nästan två ton tunga pjäsen en knuff upp till hundra på nätta 7,4 sekunder, en differens på 1,2 sekunder i jämförelse med storebror.

Arkiv_rep_inspiring.se_STS_copyright_ChrizPhotography.se_3

Personligen anser jag det vara en smula motsägelsefullt att förse en lyxbil av den här klassen med någonting annat än en sober V8. Jag hade istället hoppats på att finna ett kompressoralternativ någonstans bland allt pressmaterial. Någonting jag tror GM bör beakta om man ska kamma hem jackpoten i kampen mot de tyska autobahnexperterna. Det vore synd om en så lyckad modell skulle tappa marknad på grund av konkurrenternas kraftigare motoralternativ.

Givetvis tog vi på redaktionen tillfället i akt och provkörde den spännande och omtalade modellen. Vi bestämde oss för att låta den platinumfärgade pressbilen eskortera oss till Oslo och det vackra kustlandskapet för att sedan göra oss sällskap tillbaka till Stockholm via de värmländska skogarna. En lagom resa i glamourens tecken genom varierande miljöer och landskap, något som i slutändan gav oss värdefull information om bilen och dess mångsidiga egenskaper.

Såhär i efterhand kan jag säga att det är svårt att hitta en bättre bil i samma segment, speciellt om man vill resa bekvämt och tillbakalutat. Nu förstår jag varför alla skribenter och journalister gick upp i falsett, komforten är underbar och det känns nästan som om man svävar längs vägarna. Den klassiska ”amerikastämpeln” är som bortblåst. Tack vare ny avancerad teknik ”Magnetic Ride Control” (MRC) har man äntligen lyckats råda bot på den svampiga ”jänkarkänslan”. Med hjälp av två effektiva programval ”Touring” och ”Performance” är det nu upp till dig hur du vill attackera underlaget.

Bakom ratten hittar man det mesta som förväntas av en modern lyxbil, bland annat ”Keyless Access System” med tillhörande elektroniskt startknapp, klimatkontroll med dubbla zoner, konstantfarthållare, färddator, centrallås, med mera. Dessutom ingår ett praktiskt minnespaket innehållande inställbara säten med åtta lägen för föraren och passageraren, utvändiga speglar, vinkel- och höjdinställning av ratten samt inställningar för radio och klimatanläggning.

Rent utseendemässigt bjuder STS på en intressant ingenjörskonst. Den spännande karossen med sina utmärkande linjer skänker ögat en behaglig upptäcktsfärd. Särskilt över den aggressiva fronten med sina dubbla Xenon strålkastare, infällda blinkers och effektiva dimmljus. Baktill har man valt att förse bilen med trendiga diod lampor (LED). Dessa är kombinerade med en bred ljusramp tvärs över bakluckan, en lösning som både är praktisk och elegant. De tidlösa 18” fälgarna skänker ekipaget en exklusiv ton och ger STS den perfekta balansen mellan sport och glamour.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines