BANNER_INSPIRING.se_unikapresentationer_LV_1

SĀKUMS     PAR MUMS     RAKSTI     REPORTĀŽAS     JAUNBŪVES     MĀJOKĻI     GALERIJA     MANS STILS     ARHĪVS


Arkiv_rep_inspiring.se_RafflesHotelVierJahreszeiten_copyright_ChrizPhotography.se_1_2

Raffles Hotel Vier Jahreszeiten

© Text & Photo by Amazing Magazines

(Arkivmaterial - Del av reportage publicerat i magasinet Amazing Editions)

 

Ska man resa till Hamburg på en exklusiv shoppingweekend, då gör man bäst i att checka in på det legendariska lyxhotellet Raffles Hotel Vier Jahreszeiten. Här väntar en traditionell femstjärnig service i direkt anslutning till stadens berömda butiker längs Neuer Wall.

Den 24 februari år 1897, på sin 40-års dag, ropar den tyska affärsmannen Friedrich Haerlin in ”Hotel zu den Vier Jahreszeiten” på en allmän auktion. Fast besluten om vad han vill göra med den enda byggnaden belägen utmed sjön Alsters västra strandkant sätter han igång ett omfattande renoveringsarbete. Inom ett fåtal år är hotellfastigheten ett av Hamburgs mest omtalade objekt. År 1912 öppnar hotellet sällskapsrummet ”The Society Hall” med sin förnämliga utsikt över Alsters vatten. Två år senare öppnar också ”Haerlin”, hotellets första riktiga restaurang. Den omedelbara succén banar väg för ytterligare en restauranginvestering och år 1925 öppnar ”Art Déco Jahreszeiten Grill”. Samma år anlägger man också fastighetens unika källare och stora delar av garaget. Steg för steg expanderar Friedrich sin lönsamma hotellverksamhet och under år 1936 överlämnar han rörelsen helt åt sin son, Fritz Haerlin. Denne fortsätter sedan under hela 50-talet att expandera och vidareutveckla hotellbyggnaden.

År 1989 beslutar sig familjen för att sälja av sin välrenommerade hotellverksamhet till det japanska företaget Aoki Corporation. Efter åtta år byter hotellet ägare igen och köps nu upp av den välkända hotellkedjan Raffles International Hotels & Resorts från Singapore. Samtidigt inleder de nya ägarna ett nytt omfattande renoveringsprojekt där man totalrestaurerar hela byggnaden och höjer nivån till den glamourösa standard som hotellet symboliserar idag.

Efter att vi anlänt via den pampiga entrén och fått vårt bagage omhändertaget får vi ett varmt mottagande av Mrs Judith Fuchs-Eckhoff, hotellets försäljnings- och marknadschef. Hon hälsar oss hjärtligt välkomna till Hamburg och vi slår oss gemensamt ner i den magnifika salongen ”The Wohnhalle”. Här i hotellets hjärta blir vi serverade var sin kopp väldoftande te, en gammal tradition man har tagit fasta på från hotellets svunna era. ”The Wohnhalle, som tillhör den äldsta delen av hotellet”, berättar Judith, ”här inne har vi försökt återskapa rummets gamla atmosfär i sin originella och rustika barockanda”. Samtidigt som jag lyssnar till vad hon har att berätta låter jag ögonen vandra över de fascinerande smidesarbeten som dekorerar rummets ståtliga väggar. Känslan av att jag befinner mig på en gammal herrgård långt ute på landet är slående, särskilt i kombination med allt uppdukat matsilver, de stora mattorna, den öppna spisen och alla tavelporträtt på väggarna. ”Det är oerhört viktigt för oss att vi kan tillhandahålla ett avslappnat sällskapsutrymme för våra besökare”, fortsätter hon. ”En plats där man kan slappna av och känna en total avskärmning ifrån den stressade vardagen.” Tillbakalutad i den vackra gamla barockfåtöljen är det lätt att förstå vad hon menar, The Wornhalle är verkligen en avslappnad salong. Det enda som hörs är ljudet av två konverserande damer som är i full fart med att röra om i sina tekoppar.

Arkiv_rep_inspiring.se_RafflesHotelVierJahreszeiten_copyright_ChrizPhotography.se_3_4_5

Nyfiket börjar jag bläddra lite sporadiskt i kompendiet på bordet. Här presenteras allehanda intressant information om hotellet och historien bakom konceptets oerhörda framgång. Jag kan också läsa att hotellet fått en rad olika utmärkelser under årens lopp. Bland annat ”The best Hotel of the world 2000”, ”The Best Places to stay – 1998, 1999, 2000, 2001, 2005”, “Best Individual Hotel in Western Europe”, med flera. Förutom hotellet har också restaurangerna och barerna blivit tilldelade enskilda dekorationer. Exempelvis har den välkända restaurangen Haerlin blivit tilldelad en stjärna i den åtråvärda Guide Michelin, samt mottagit utmärkelsen ”Most Outstanding Wine List of the World”. Vidare har Bar Indochine fått ett diplom för ”Trend Bar of the Year 1999”. Samtliga av dessa utnämningar och dekorationer är givetvis gjorda av en rad olika nationella och internationella dagstidningar, finans- och resemagasin.

Efter en trevlig pratstund tar Judith oss med på en personlig visning av hotellets många faciliteter. Det första vi får se är Amrita, hotellets stora stolthet, en fullskalig Spa- och relaxavdeling på 400 kvadratmeter som sträcker sig över två våningsplan. ”Namnet Amrita, det har vi lånat från en gammal Sanskrit legend”, förklarar Judith. ”Enligt sägen skall de Hinduiska gudarna ha letat efter en utsökt elixir, ”Amrita”, en väldoftande dryck som skulle skänka dem skönhet och evig ungdom”. Här utför den särskilt utbildade personalen flera olika sorters behandlingar, de flesta i kombination med skönhetsprodukter ifrån välkända Kerstin Florian Spa Cosmetics. ”Här inne finns allt man kan tänkas behöva för att hitta en trivsam balans i kropp och själ”, avslutar Judith samtidigt som vi återvänder mot hissarna.

På fjärde våningen, utanför dörren till Sir Stamford Raffles Suite, strålar vi samman med hotellets General Manager Ingo C. Peters. Han berättar för oss om det tuffa arbetet med att iordningställa sviten på mindre än två månader. Hur operationen krävde omkring 70 personer som fick turas om med att jobba i skift. ”Vi var helt enkelt tvungna att få sviten klar till invigningen av Emirates Airline då sviten väntade sin första gäst, Shejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum.”, förklarar Ingo. ”Men det var värt mödan, vi är oerhört nöjda med resultatet, arkitekten Juergen Soelter har gjort ett fantastiskt arbete.”

Innanför tröskeln talar rummet sitt egna språk och jag kan bara föreställa mig vilket enormt arbete som ligger bakom denna fantastiska våning. ”Här inne finns allt man kan tänkas behöva för en bekväm vistelse”, säger Judith ”Ett vardagsrum, tre sovrum, fullutrustat kök samt en stor matsalssalong med plats för upp till 12 middagsgäster”. Dessutom har man försett sviten med bekvämligheter som bubbelbadkarl, två stora ”flat screens”, dator och DVD-spelare. Den exklusiva sviten har ett fast pris på 4,000 euro per natt, men då ska man också tänka på att det ingår 260 kvadratmeter, ett barskåp med särskilt utvalda drycker, egen limousineservice samt personlig butler.

Med andra ord, vill man uppleva Hamburg i sin rätta glamour, då finns det bara en adress som gäller, Neuer Jungfernsteig 9-14. Här intill strandkanten av sjön Alster serverar detta legendariska hotell den mest sofistikerade service jag någonsin upplevt för att vara ett centralt beläget storstadshotell.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines