BANNER_INSPIRING.se_unikapresentationer_LV_1

SĀKUMS     PAR MUMS     RAKSTI     REPORTĀŽAS     JAUNBŪVES     MĀJOKĻI     GALERIJA     MANS STILS     ARHĪVS


Arkiv_rep_inspiring.se_MaseratiQuattroporte_copyright_ChrizPhotography.se_1_2

Maserati Quattroporte Sport GT

© Text & Photo by Amazing Magazines

(Arkivmaterial - Del av reportage publicerat i magasinet Amazing Editions)

 

Det är få förunnat att medverka i Amazing Editions omtalade cover story. Innan året är slut kommer sju handplockade ikoner att ha dekorerat magasinets inspirerande omslag. De gemensamma nämnarna för dessa kandidater är att samtliga bär på en stor personlighet och attraktiv design. Sju eminenta hantverk som in i minsta detalj förmedlar ett budskap väl värt att exponera för dig som utvald läsare av denna påkostade publikation.

Givetvis är konkurrensen hård och innan redaktionen beslutar om en slutgiltig modell grandskar vi ett antal grundläggande kriterier. Bland annat anser vi att det är viktigt att bilen skall symbolisera frihet och oberoende. Utstråla en karaktär och nyfikenhet som skiljer sig från mängden i sin utmanande skepnad av utpräglad individualitet. Sammanfattningsvis en spännande bil som bjuder på nya och oanade upplevelser.

I denna utgåva är det teamet bakom Italienska Maserati och fabriken i Modena som placerat sig högst upp på prispallen. Den omdiskuterade biltillverkaren som alltid har kännetecknats för att tillhandahålla bilar åt en kräsen och lite säregen publik. Ett modellutbud som genom åren tenderas av en personlig och egensinnig design som vilar bakom fabrikens mystiska treuddsemblem. Bilar som man antingen älskar eller hatar. Men samtidigt ska man komma ihåg att det är just på grund av dessa lockande ingredienser som märket alltid kommer att behålla sin inbitna kundkrets. En minst sagt trogen publik som alltid kommer att känna en stark samhörighet och som trivs med den känslomässiga upplevelsen av att äga och ratta en Maserati.

I dagsläget är jag nog också benägen att hålla med den lyckliga skaran av bilägare. Dagens modeller lockar mer än någonsin, i synnerhet nya Maserati Quattroporte. Den stora bilen, om man ser till proportionerna, 5.052 mm lång och 1.895 mm bred, finns i tre olika modellutföranden, Quattroporte, Quattroporte Executive GT och Quattroporte Sport GT. Trots sina dryga fem meter och en vikt på ca 1.860 kg känns bilen förvånansvärt sportig och följsam i de flesta situationer. En uppfattning som de flesta recensenter delar om man studerar den oberoende motorjournalistiken. Personligen kan jag bara referera till en modell, vår svarta Quattroporte Sport GT. Ett förtjusande utställningsexemplar som Håkan Nordh på Autoropa i Stockholm har tillhandahållit för detta reportage.

Arkiv_rep_inspiring.se_MaseratiQuattroporte_copyright_ChrizPhotography.se_3_4

Gör man en djupdykning bland faktauppgifterna i broschyrmaterialet finner man snart svaren på varför de flesta recensenter föredrar förarplatsen trots de limousineliknande omständigheterna. Här finns bland annat uppgifter om elektroniska hjälpmedel som adaptiv styrning, MSP (Maserati Stability Programme) samt Skyhook, ett system som hjälper till att motverka nigningar vid kraftig inbromsning eller vise versa vid påtaglig acceleration. Vidare avslöjar den avancerade tekniken en gedigen konstruktion som skänker dessa bilar en fingerfärdighet likt en mindre sportbil. En avgörande faktor är att man trots en längsmonterad V8 lyckats skapa ett minimalt överhäng fram. Med motorn helt bakom den främre axeln och växellådan placerad bak i anslutning till differentialen har bilen en hjulbas på 3.064mm. Något som skänker ekipaget näst intill optimala viktförhållanden 47% fram och 53% bak. Som pricken över i är den sexväxlade automatlådan elektrohydraulisk. Något som ger föraren möjlighet att ibland få känna sig lite extra racinginspirerad med hjälp av paddlarna bakom ratten. En härlig känsla som förstärks av de dova tonerna från avgassystemet i Sport GT versionen. Andra direkta kännetecken för denna sportigare modell är de tidlösa 20” fälgarna samt svart krom i grillen och i luftintagen.

Förutom rent tekniska inslag finns också generell information beträffande Maseratis omfattande assistansprogram. En tjänst som ingår i bilens pris och som täcker ett eventuellt driftsstopp inom Europas gränser. Detta ger ägaren rätt att under bilens garantitid få omedelbar hjälp i form av vägassistans, ersättningsbil, taxi, samt i vissa fall övernattning och ersättning för direkta kostnader.

Men trots de lockande siffrorna och en övertygande teknik måste jag nog säga att Quattroporte är en modell som absolut skall ses till sin helhet. En bil som i sin nya skepnad bjuder på flera mycket intressanta inslag, särskilt som man lyckats kombinera så många olika ingredienser och önskemål. Här finns en underbar interiör som kan specificeras och kombineras in i minsta detalj, allt efter personliga önskemål. Sammanfattningsvis ett utmärkt alternativ för dig som vill kombinera driftsäkerhet med påtagligt nöje.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines