BANNER_INSPIRING.se_unikapresentationer_LV_1

SĀKUMS     PAR MUMS     RAKSTI     REPORTĀŽAS     JAUNBŪVES     MĀJOKĻI     GALERIJA     MANS STILS     ARHĪVS


Arkiv_rep_inspiring.se_NordicLightHotell_copyright_ChrizPhotography.se_6_7_8

Nordic Light Hotel

© Text & Photo by Amazing Magazines

(Arkivmaterial - Del av reportage publicerat i magasinet Amazing Editions)

 

Med inspiration hämtad från ett urnordiskt fenomen- det nordiska ljuset, designade Jan Söder och Lars Pihl i samråd ned Kai Piippo, en av vår tids största ljusarkitekt, detta enastående designhotell mitt i centrala Stockholm. 

Eftersom jag vet av erfarenhet att hotellutbudet i Stockholm erbjuder ett relativt genomsnittligt koncept känns dagens besök som en extra krydda i tillvaron. Nu vet jag att det finns flera av er läsare som kommer att reagera, "genomsnittligt koncept", men vad jag syftar på är rena designhotell, verksamhetsutövare som vågar driva sina affärsidéer till spjutets spets.

Nyfiken på vilken spännande miljö som ska möta mig innanför dessa väggar står jag vid huvudentrén i hörnet av Vasagatan, Vasaplan och inväntar Emelie Bergsten, PR Assistent för Nordic Light Hotel. Strax efter avtalad tid ser jag hur en kvinna vinkar till mig från systerhotellets  entré tvärs över gatan. Med mobiltelefonen intill örat och en vit mapp i handen skyndar hon sig att korsa gatan, "Välkommen, jag hoppas att du inte behövt stå längre och väntat i den kyliga blåsten."

Arkiv_rep_inspiring.se_NordicLightHotell_copyright_ChrizPhotography.se_2_3
Arkiv_rep_inspiring.se_NordicLightHotell_copyright_ChrizPhotography.se_4_5
Arkiv_rep_inspiring.se_NordicLightHotell_copyright_ChrizPhotography.se_9_10_11

Precis som jag hade föreställt mig breder en ny värld ut sig framför mina ögon. Den avslappnade och harmoniska miljön med varierande belysning får mig genast att glömma Vasagatans ohälsosamma storstadsmiljö. Här inne i den tilltalande lobbyn kan jag stillsamt njuta av den genomtänkta planlösningen som tillåter hotellets gäster att enkelt förflytta sig mellan de olika faciliteterna. Samtidigt fascineras jag över inredningens starka kontrast mellan svart och vitt, som genomsyrar stora delar av den intressanta arkitekturen. "Tack vare ett centralt läge med direktanslutning till Centralstationen och Arlandaexpress har vi en stor fördel i jämförelse med våra främsta konkurrenter", berättar Emelie samtidigt som vi fortsätter vidare in i lokalen. "Dessutom är det gångavstånd till det mesta så som butiker, varuhus, restauranger och nattliv."

Under tiden som hon förklarar tanken bakom verksamhetens unika koncept får jag också veta att man driver landets första riktiga Dry Martini Bar. Det är hotellets omtalade sällskapsrum "The White Room", som under helgerna serverar 202 olika drinkar särskilt komponerade av den kända bartendern Henrik Gillberg. Som motpol till denna ljusa och moderna lounge har man i samarbete med Ikea skapat en säregen miljö i direkt motsatt förhållande. En halvtrappa upp ovanpå "The Light Bar" ligger ett ensamt och undangömt rum. "Låt mig presentera The Black Room", säger hon och håller artigt upp dörren. "Här inne finns tillgång till både TV och internet samt ett varierande utbud av svenska och internationella tidskrifter. "Till min stora förvåning befinner jag mig för första gången i ett rum med uteslutande svart interiör. En minst sagt sällsynt kombination då svart är en färg som de flesta inredare och designers endast använder som att redskap för att framhäva eller skapa olika effekter. "Syftet med rummet, som endast är tillgängligt för hotellets gäster, är att skapa en lugn och tillbakadragen miljö undan lobbyns livliga aktiviteter", förklarar Emelie då vi går tillbaka ner för den smala trappan. Lite överraskad av att vi redan hunnit gå igenom det mesta av hotellet ställer jag några sporadiska frågar beträffande de olika rumskategorierna, men uppenbarligen har jag inget vidare pokeransikte. "Nordic Light är inte så stort som många tror om man ser till själva ytan", säger Emelie och skrattar samtidigt som hon pekar ut över den långsmala lokalen. "Trots detta står hotellet ofta som värd för en rad olika evenemang så som produktlanseringar, modevisningar, filmpremiärer, med mera." Som svar på min fråga får jag veta att hotellet innefattar 175 rum i sex olika kategorier, från "Standard Single Room" till de mer påkostade "Deluxe Mood Room". I alla Mood-rum kategorierna bjuds den unika möjligheten att själv bestämma belysningens karaktär efter eget tyckte och smak. I natt-duksbordet finns också en instruktionsbok  och en färgterapiguide som ska hjälpa gästerna att hitta fram till de mest fördelaktiga inställningarna. Dessutom innehåller samtliga rum klimatanläggning, värdeförvaringsskåp samt gedigna sängar från Hästens då man vill försäkra sig om att alla besökare får en god natt sömn. I badrummet hittar man också särskilt utvalda skönhetsartiklar från välkända Temple Spa. "Någonting som jag tycker är väl värt att nämna", säger Emelie, "är att hotellet har en mycket hög brandsäkerhet och går under benämningen Väl brandskyddat hotell."

Innan jag avslutar mitt besök får jag dessutom veta att Nordic Light öppnade för allmänheten i januari år 2001 och är ett av sex hotell i Norden som godkänts som exklusiv medlem i det prestigefyllda Design Hotels. "Då hotellets VD, Anders Johansson, kontinuerligt arbetar med att vidareutveckla hotellets personlighet driver vi ett nära samarbete med designern Jan Söder. Tillsammans skapar vi ständigt nya infallsvinklar för hur ljussättning, inredning, möbler och arbetskläder skall spegla de fyra årstiderna." I broschyrmaterialet finns det också en ingående förklaring om hur det svenska ljuset och vår friska luft är de stora inspirationskällorna bakom skapandet av Nordic Light Hotel. 

"Låter man sig bara förföras av den konstnärliga inredningen, dess starka och effektfulla inslag", säger Emelie avslutningsvis, "kan man tydligt följa med på en karaktäristisk resa mellan ljus och mörker samt bevittna kontrasterna mellan sommarens solsken kontra vinterns lågmälda dagsljus."

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines

Arkiv_rep_inspiring.se_NordicLightHotell_copyright_ChrizPhotography.se_1