BANNER_INSPIRING.se_unikapresentationer_LV_1

SĀKUMS     PAR MUMS     RAKSTI     REPORTĀŽAS     JAUNBŪVES     MĀJOKĻI     GALERIJA     MANS STILS     ARHĪVS


Arkiv_rep_inspiring.se_RadissonFredrikstad_copyright_ChrizPhotography.se_1_2_3

Radisson SAS Hotel Fredrikstad

© Text & Photo by Amazing Magazines

(Arkivmaterial - Del av reportage publicerat i magasinet Amazing Editions)

 

Följ med till Norges sjätte största stad, Fredrikstad, där vi besöker det nyöppnade designhotellet Radisson SAS Hotel, Fredrikstad. Oslo i all sin glans, men Norge har många vackra pärlor och vi har hittat en stad väl värd att besöka.

Det är en pittoresk och charmig liten stad som ligger vid utloppet av Norges största älv, Glomma. Staden har cirka 72 000 invånare, varav cirka 40 000 lever i eller nära stadskärnan där även detta nya designhotell är beläget. Vi kör fram till ingången och går in för att hämta nycklarna till vårt rum och få tillgång till parkeringshuset som ligger i direkt anslutning till hotellet. Staden har en vacker blandning av gammalt och nytt där hotellet står för en ny skandinavisk design av exklusiva detaljer och toppmodern inredning. Hotellet är sammanbyggt med stadens kulturhus och ligger ett stenkast från gågatan, som lockar med trendiga butiker, kaféer och gallerier.

Vi hälsas välkomna av Lasse Häll, säljchef på hotellet, som ger oss en kort information om Radisson SAS Hotel, Fredrikstad. Vi har stämt möte med honom lite senare under kvällen för att få en visning av hotellet i sin helhet. Han berättar bland annat att de har 172 rum inklusive Business Class-rum och sviter. Vi åker upp till vårt rum som har utsikt mot andra sidan där hotellets uteservering ligger, på gågatan Nygaardsgate, för att ställa ifrån oss vårt bagage.

Vi beslutar oss för att ta en promenad genom staden innan det är dags för vår rundtur och därefter en god trerätters middag i hotellets restaurang där Lasse har bokat bord åt oss klockan åtta. När du kommer in till hotellet från framsidan möts du av modern elegant design. Det som först fångade min blick var det vackra, svarta marmorgolvet. Det är en stor lobby med högt i tak där receptionen är till höger och konferenslokaler till vänster. Vi fortsätter förbi receptionen där vi lägger märke till de tre runda designfåtöljerna i vitt och rött, blomsterdetaljer och statyer, som blir till ett samtalsämne. Efter receptionen ligger den eleganta och avslappnade lobby baren och vi kommer fram till en lång bred trappa som leder ner till de båda restaurangerna i hotellet. Öppenheten här ger mig en liten känsla av svindel när vi går nerför trappan för att passera genom svängdörrarna ut till hotellets uteservering och gågatan. Väl utanför noterar jag den stora facklan som sticker ut från husväggen tillhörande hotellet som ger ett mycket vackert sken.

Vi fortsätter ner mot Glommaälven för att se på den vackra omgivningen. Vi promenerar längs kajen där det ligger restauranger hela vägen med vacker sjöutsikt. Detta stråk kallas för ”Bryggepromenaden”. Det är det här som Fredrikstad är känt för, närheten till älven och dess skärgård med många naturhamnar för fritidsbåtar att upptäcka. Cirka två mil söder om Fredrikstad finns en idyllisk sommarhamn med säregen natur, mycket välbesökt på sommarhalvåret. Man åker på en smal landtunga, över broar och passerar flera småöar. En djup tunnel utan belysning, 3 375 meter lång, med branta backar på båda sidor är en spännande upplevelse i sig, innan du är framme vid hamnen som heter ”Skjärhalden”, med havet precis utanför. ”Gamlebyen” är också ett mycket sevärt område som i folkmun kallas ”Plankebyen”. Detta för att stan har brunnit ner, helt och delvis, sexton gånger och befolkningen envisas med att återbygga sin stad i trä för att behålla sina traditioner samt av ekonomiska skäl. Det är Nordens bäst bevarade fästningsstad med i huvudsak byggnader från 1700-talet och fästningsverk med vallar, vattengravar och portar från 1600-talet. Östlänningarna är också ett mycket okomplicerat och lätt folk att prata med, mycket trevliga människor. Då vi finner miljön med all dess arkitektur, shopping, restauranger och pittoreska gator väldigt intressant ser jag på min klocka att tiden sprungit iväg. Vi skyndar tillbaka till hotellet för vårt möte med Lasse.

Arkiv_rep_inspiring.se_RadissonFredrikstad_copyright_ChrizPhotography.se_5_6_7
Arkiv_rep_inspiring.se_RadissonFredrikstad_copyright_ChrizPhotography.se_4

Väl framme vid hotellet har vi en kvart tillgodo och vi sätter oss ner i den avkopplande lobbybaren, ”Lounge Bar”. Vi ögnar igenom den internationella drinkmenyn som står fint uppställt på borden under tiden vi väntar på Lasse. När han kommer, precis i tid, frågar han hur vår dag har varit, vi berätta om promenaden och samtalet är i full gång. Han överlämnar ett pressmaterial till mig om hotellet. Jag bläddrar lite snabbt igenom broschyren och han börjar direkt berätta om den modernt designade baren som vi sitter i. Hela hotellet genomsyras av modern och elegant skandinavisk design. Nyfiket undrar jag över den långa eldstad som brinner vackert i baren. Stolt berättar han att med sina 4,5 meter är det den enda i sitt slag i hela Skandinavien. Den har tre brännare och är även sammanlänkad med den gigantiska fackla som vi såg utanför hotellet.

Vi går vidare nerför den långa och breda trappa som leder till hotellets restauranger. Lasse berättar att ”Filini Restaurant” på vår högra sida erbjuder modern italiensk mat från det sardinska och medelhavsinspirerade köket. Han berättar samtidigt med ett leende att det är här han har bokat ett bord åt oss för kvällen. Till vänster ligger ”Filini Bar” där man på morgonen kan avnjuta vår generösa Super frukostbuffé eller umgås på kvällstid och samtala över en god cocktail, fortsätter han. Vi går vidare förbi receptionen för att ta hissen upp till högsta våningen där en ”Sky Bar” finns, men passerar först några av konferenslokalerna som han visar oss. Här kan vi erbjuda ett personligt möte för två personer upp till stora konferenser med 500 deltagare, berättar han. Det finns 14 mötesrum att välja mellan på sammanlagt 740 kvm, där balsalen tar 250 gäster men kan också delas upp i tre mindre lokaler om så önskas, fortsätter han samtidigt som han trycker ner hissen. Vi har all den tekniska utrustning som man behöver under sin konferens i form av datorer med trådlös Internetanslutning, tillgång till översättningstjänster, anpassade matmenyer, specialiserad mötes- och evenemangssamordnare bland annat, tillägger han.

På vår väg mot toppen funderar jag om deras olika rum och tankarna bakom designen. Han drar lite på mun, svarar att det var roligt att jag frågade om det, då dessa har inretts utifrån ett av deras två unika designkoncept, Ocean och Urban. Det nordiska ljuset och fjordarna har fått vara inspirationskälla åt Ocean-rummen och är inredda i ljusa färger och bleka nyanser som har en lugnande effekt. Urban-rummen i sin tur har ett annat syfte, fortsätter han, de ska istället liva upp dina känslor med spännande mönster och tyger tillsammans med mörka trämöbler. De tre Juniorsviterna erbjuder extra lyx och elegans med separata sovrum och vardagsrum, berättar han vidare. Dessa är inredda med ombonad och trendig inredning tillsammans med en imponerande utsikt över staden. Han tillägger att det ingår justerbar klimatanläggning, platt LCD-tv med satellit-tv och dagstidning bland annat. I pressmaterialet står att läsa att alla rum har bekväma sängar, hypoallergena täcken, trådlös bredbandsanslutning som ingår i rumspriset och erbjuds över hela hotellet. Detta tycker jag personligen är av stort värde för mig som gäst och jag kan intyga att jag sov mycket gott den natten. Men än var det inte dags för min skönhetssömn, då vi hade anlänt till ”Sky Bar” som låg på nionde våningen. Baren är inredd med exklusiva designmöbler, endast öppen fredagar och lördagar, men har en häpnadsväckande utsikt över staden och Glomma. Vi blev ståendes ute på terrassen och pratade en stund. Vi konstaterade att klockan hade tickat iväg och vi skulle snart inta en god middag i restaurangen. Vi tackade Lasse för den intressanta visningen, för att därefter åka ner till restaurangen och låta oss smaka av det italienska köket. Stämningen var rofylld, dämpad belysning och ett stilla sorl samt fantastiskt delikat mat. Efter en lång dag är det skönt att sitta länge och bara njuta av den goda maten och lite lugn och ro. Vi tog en sen kvällspromenad och efter en god natts sömn checkade vi ut och började vår bilfärd hem mot Stockholm.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines

Arkiv_rep_inspiring.se_RadissonFredrikstad_copyright_ChrizPhotography.se_8_9_10