BANNER_INSPIRING.se_unikapresentationer_LV_1

SĀKUMS     PAR MUMS     RAKSTI     REPORTĀŽAS     JAUNBŪVES     MĀJOKĻI     GALERIJA     MANS STILS     ARHĪVS


Arkiv_rep_inspiring.se_AtlanticKempinski_Hamburg_copyright_ChrizPhotography.se_1_2

Hotel Atlantic Kempinski

© Text & Photo by Amazing Magazines

(Arkivmaterial - Del av reportage publicerat i magasinet Amazing Editions)

 

I samma stund som vi parkerar utanför hotellets snövita fasad bjuder den välklädda personalen på en utomordentlig demonstration av Kempinskis berömda service. Innan jag vet ordet av har pickolon tagit hand om vårt bagage och vi blir eskorterade in till hotellets mycket vackra lobby.

Här väntar en behaglig atmosfär där vi bekvämt tillbakalutade kan njuta av en kopp kaffe under tiden som receptionen behandlar vår incheckning. Byggnaden, som oftast benämns ”the white castle”, har tagit emot gäster i hotellregi sedan år 1909. På den tiden var det främst passagerare från de glamourösa kryssningsfartygen som checkade in på något av Hamburgs exklusiva hotell. Mycket av den tidens anda lever kvar än idag. Då vi sitter och diskuterar den intressanta inredningen finns det mycket som går att härleda till svunna tider. Bland annat kristallkronorna i taket, alla vackra appliqer på väggarna samt de växlande nyanserna av vitt, gult och beige som smakfullt varvas med inlägg av marmor och mahogny. Även de tidstypiska skinngrupperna som står strategiskt placerade längst in i lokalen speglar hotellets gammalmodiga struktur. En miljö som är fascinerande att studera om man tänker på vilket gediget arbete som ligger bakom bevarandet och återskapandet av hotellets klassiska image. Går man sedan vidare och gör ytterligare research kan man hitta en hel del intressanta uppslag. The Atlantic Hotel, som var det ursprungliga namnet, grundades av Mr Ederbach, men skiftade ägare redan under byggnationen. Istället var det Mr Rüdnick vid The Kaiserhof.Hotel A.G. som två år senare kunde avsluta projektet efter en prislapp på 14 miljoner RM (Reichmark). Det nya hotellet intill sjön Alster blev en omedelbar succé bland förmögna resenärer och verksamheten kunde redan första fredagen efter invigningen stoltsera med full beläggning.

År 1953 händer också någonting stort som är värt att notera. Då sjösätts världens största tanker ”Tina Onassis” den 25 juli från Howaldt Varf i Hamburg. För att fira händelsen bjuder Aristoteles och Tina Onassis in Hamburgs societet till Atlantic Hotel för en oförglömlig bankett.

Undertiden som vi berikat oss med fakta kring byggnadens historia har Susanne Semmroth, marknads- och PR ansvarig, ordnat med boendet för natten. ”Jag hoppas att ni känner er välkomna och att resan har gått bra”, säger hon och visar bort mot hissarna. ”Just den här helgen har vi haft väldigt många besökare, då hotellet står som värd för en stor modevisning.” Det märks att hon har fullt upp, hennes telefoner ringer oavbrutet samtidigt som hon försöker bläddra bland sina papper. ”Det är hopplöst när man skall försöka hinna med att vara på alla ställen samtidigt”, skrattar hon och öppnar dörren till vår svit. Efter att ha tänt upp all belysning och guidat oss runt de 140 kvadratmetrarna slår vi oss gemensamt ner i den stora soffgruppen med utsikt över sjön. Hon berättar för oss att hotellet har sammanlagt 252 rum varav tre är större sviter med särskilda teman. Bland annat en BMW-svit som ligger belägen rakt under oss på tredje våningen. Den byggdes genom ett unikt samarbete med BMW Goup Niederlassung och är den enda i sitt slag. Sviten som är på 80 kvadratmeter är designad av Suzan Buchholz och Helmut Warnstedt och innehåller bland annat detaljer och material från BMW:s beryktade limousiner. Bland annat har rummet utrustats med silvergrå velour på väggarna, en specialdesignad bar med Xenon belysning samt mängder av krom och läderpaneler som ska påminna om detaljer hämtade direkt från BMW.

Arkiv_rep_inspiring.se_AtlanticKempinski_Hamburg_copyright_ChrizPhotography.se_3_4_5

Vidare finns också Sea Cloud Suit som presenterades i samband med hotellets 95-års jubileum. Sviten bygger på ett maritimt tema med influenser från de båda segelskutorna Sea Cloud och Sea Cloud II. Inredningen påminner om hytterna ombord och skall skänka besökaren ett harmoniskt lugn med sin tidlösa och diskreta framtoning. En kombination av rött, gult och mörkt trä skänker rummet en varm och elegant tillvaro. På väggarna hänger handmålade tavlor av de båda segelskutorna och mitt i rummet finns också en skalenlig modell i en glasmonter. ”Direkt under oss”, säger hon och skiner upp ”spelade man in flera av scenerna i den kända James Bond filmen Tomorrow Never Dies, något som bidragit till att hotellet fått en stor publicitet över hela världen”. Vidare får jag också veta att i detta rum, The Atlantic Suit, har det bott flera stora celebriteter. Bland annat bodde Rysslands president Vladimir Putin här då han i december år 2004 var på besök i Tyskland för att träffa förbundskansler Gerhard Schröder. Andra kända namn i hotellets gästbok är Harry Belafonte, Sophia Loren, Morgan Freeman, Michael Douglas, Karl Lagerfeld, Bianca Jagger, Vivienne Westwood, Whitney Huston, Dionne Warwick, Donatella Versace, Robin Gibb, Tiger Woods, med flera.

Efter en stunds samtal beger sig Susanne till den väntande modevisningen, men innan föreslår hon att vi äter en gemensam middag på hotellet. ”Jag bokar ett bord på Atlantic Restaurang”, säger hon och lämnar sitt visitkort. Själv passar jag på att plocka fram vår fotoutrustning för att ta ett par bilder innan man rör till allt för mycket i rummen. Det är inte svårt att förstå varför Hotel Atlantic Kempinski Hamburg anses vara ett av Europas främsta hotell. Servicen och hotellets faciliteter är extremt välorganiserat. Att ha tillgång till hotellets femton mindre och medelstora konferenssalar kombinerat med bevakat garage, privat biograf, flera restauranger samt närheten till city, det är enastående. Bor man dessutom i någon av de påkostade sviterna, då har man garanterat allt man kan önska sig. Här finns en fantastisk utsikt, ett rymligt vardagsrum, en stor matsal, bekväma sängar, två badrum, eget kök, egen bar, storbilds-tv samt en riktig stereo. Allt förpackat i lyx och glamor, här finns inga onödiga överdrifter. Här har man istället satsat på rena och öppna ytor. Väggarna har målats vita, på golvet finns en genomgående heltäckningsmatta i rött och i taket hänger dekorativa kristallkronor. Även om det kan låta tungt så har man lyckats hitta en bra balans som gör rummen relativt neutrala med tanke på att de ska falla många olika personer och kulturer i smak.

Efter att ha dokumenterat delar av hotellet har klockan hunnit bli kväll och det är dags för oss att göra Susanne sällskap nere i hotellets omtalade restaurang. Atlantic Restaurang anses vara en av de finare matställena i Hamburg och kräver oftast att man bokar sitt bord i förväg. Restaurangen som har en mycket elegant inredning rymmer endast 82 matgäster och är öppen dagligen mellan klockan 12.00 och 15.00 för lunchservering och klockan 17.30 till 23.30 för à la carte. Specialitet är internationella och inhemska rätter vilka kan njutas vid de stora fönsterborden med utsikt över sjön Alster. ”Får jag rekommendera kött”, säger Susanne och pekar på en sida i menyn, ”vår eminenta kock kan tillreda de mest underbara kötträtter” Då vi överlåter våra val till Susanne, beställer hon olika rätter till oss. ”Jag vill att ni skall kunna se de olika rätterna då vi faktiskt äter till stor del med ögonen.” Nyfikna på vad det är hon har beställt sitter vi och lyssnar till vad hon har att berätta. Förutom den pågående modetillställningen berättar hon att det också finns andra evenemang på hotellet. ”Detta gör att vi just nu befinner oss i en väldigt stressad period på året då vi nästan alltid är fullbokade”, säger hon och visar oss ett schema över olika evenemang . Förutom hotellets egna tillställningar och konvent finns givetvis mycket företagsfolk i Hamburg, särskilt om det pågår någon större utställning på den internationella mässan. ”Man skulle kunna säga att det är främst här och på Raffles Hotel Vier Jahreszeiten som företagsledare och celebriteter föredrar att checka in”. Jag ser mig omkring på den eleganta inredningen och nickar. Då jag nu kan säga att jag har besökt bägge hotellen är det heller inte svårt att förstå varför. Hotel Atlantic Kempinski Hamburg är ett utomordentligt hotell som utan problem lever upp till all den förväntan som ställs på ett genuint femstjärnigt hotell.

Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines